فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1391)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 0
  • ابوالفضل محمدی، محمد بازرگانی، سیدمسعود پورسعید، محمد ازگلی صفحه 1
    شناخت مفهوم عناصر تعالی و روابط میان این عناصر از منظر قرآن، مستلزم استقرای نشانه های تعالی از قرآن است. این تحقیق، با روش کیفی و راهبرد نظریه پردازی داده بنیاد با رویکرد فرایندی انجام شد. پس از استخراج بیش از 1500 آیه، حدود 2500 نشانه ی تعالی به عنوان مضامین، مورد شناسایی قرار گرفت که از آن میان، 32 مفهوم اصلی به عنوان 32 عنصر الگوی تعالی برگزیده شد. از میان این عناصر، 6 مقوله ی اصلی شامل اسوه ی انسان شناسی الهی، اسوه ی تربیت الهی، اسوه ی بصیرت وحیانی، اسوه ی احاطه ی الهی، اسوه ی تحقق احکام الهی و اسوه ی کمال الهی طی مرحله ی کدگذاری محوری کشف شد. در مرحله ی سوم، کدگذاری انتخابی انجام و رابطه ی میان مقوله ها و مفاهیم، طی نگارش خط داستان و یادنوشت نگاری تبیین و تحلیل شد. به نظر می رسد نتایج تحقیق، تامین کننده ی زیرساخت ها و پایه های نظری طراحی الگوی تعالی فرماندهان و مدیران بر مبنای الگوی تعالی الهی؛ یعنی، پیامبر اکرم(ص) و در سطح نظری و نظریه پردازی باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، پیامبر اکرم(ص)، الگوی تعالی، فرماندهان و مدیران، نظریه پردازی داده بنیاد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • غلامرضا خاکی صفحه 27
    بهره وری در زندگی شخصی و سازمانی آدمی، در گرو دانش مندی و آموختگی (باتجربگی) است. اهمیت بهره گیری از آموزه های تجربی منابع انسانی در آن است که رفتار انسان ها در شرایط مشابه سازمانی، از قوانین خاصی پیروی می کنند و تجربه های شخصی ما و دیگران می تواند این اطمینان را به وجود آورد که کنش و واکنش های ما در برابر پدیده ها درست است. در مدیریت دانش، دانش های منابع انسانی را به دو دسته ی کلی قسمت می کنند:الف- دانش صریح (آشکار) ب- دانش ضمنی (پنهان). هریک از این دانش ها قابل تبدیل به یک دیگرند. اگر دانش پنهان منابع انسانی را دانشی بدانیم که کارکنان ضمن کار به دست می آورند، یک پرسش اساسی پیش می آید که «با چه روشی می توان دانش پنهان (ضمنی/غیر صریح= تجربه) منابع انسانی را آشکار و منتشر کرد؟». مقاله ی حاضر، گزارشی از طراحی یک فرایند به نام موردپژوهی و اجرای آن در سطح کارکنان دوره های ارشد صنعت آب و برق است که در آن، روش تحقیق کیفی هرمنوتیک با پیمایشی ترکیب شده است و هدف آن، این است که نشان دهد چه گونه می توان با استنباط آموزه هایی از دانش پنهان، آن را آشکار کرد و بر اساس آن به نظریه پردازی بومی پرداخت.
    کلیدواژگان: آموزه، تجربه، مدیریت دانش، دانش ضمنی، موردپژوهی، موردکاوی
  • محمدرضا سلطانی، محمدحسین بردبار شرامین، مهدی هوشنگی صفحه 53
    برای فهم آن چه در سازمان اتفاق می افتد و این که چرا انسان ها این گونه رفتار می کنند؟ چرا چنین تصمیم می گیرند؟ و سوالاتی از این قبیل، بایستی فرهنگ سازمان را مورد مطالعه قرار داد و تا فرهنگ یک سازمان به درستی شناسایی نشود، توفیق چندانی در تحلیل پدیده های سازمان به دست نخواهد آمد. این مقاله، در راستای پژوهشی به منظور شناخت ارزش های فرهنگ سازمانی از دیدگاه کارکنان ورودی دهه های اول، دوم و سوم شاغل در یک سازمان نظامی با رویکرد تطبیقی تدوین شده است و تفاوت بین دیدگاه های ورودی های سه دهه در شناخت ارزش های فرهنگ سازمانی(بر مبنای 4 نوع فرهنگ سازمانی ماموریت گرا، تحول گرا، بوروکراتیک و انسان گرا) را مورد مطالعه قرار می دهد. یافته های تحقیق گویای آن است که تمامی مولفه های چهار نوع فرهنگ سازمانی مورد بررسی، بر اساس مقیاس لحاظ شده در سطح قابل قبولی قرار دارند؛ اما با این وجود برخی از مولفه های فرهنگ انسان گرا و فرهنگ تحول گرا، نیازمند تقویت و توجه بیش تری می باشند. هم چنین بین دیدگاه کارکنان درخصوص فرهنگ تحول گرا اختلاف معناداری به دست آمده است که در این ارتباط می بایست در زمینه ی ارتقای نگرش کارکنان، اقدامات مقتضی به عمل آید.
    کلیدواژگان: ارزش ها، فرهنگ سازمانی، رویکرد تطبیقی، سازمان نظامی
  • احمدعلی خائف الهی، جبار باباشاهی صفحه 75
    هدف این مطالعه، تدوین راهبردهای مدیریت منابع انسانی با بهره گیری از مدل پیشنهادی مایلز و اسنو در یک مجتمع صنعتی فعال در حوزه ی صنایع نفت، گاز و سیمان می باشد. تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه ی آماری مورد مطالعه، 1100 نفر مدیر و کارشناس مجتمع یادشده است و که 285 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و سامانهاتیک به عنوان نمونه ی تحقیق گزینش شده اند. برای تدوین راهبردهای منابع انسانی، از روش های تجزیه و تحلیل SWOT و ماتریس های ارزیابی عوامل داخلی و خارجی استفاده گردیده است. داده های تحقیق با استفاده از ابزارهای مصاحبه، پرسش نامه و مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است. براساس نتایج تحقیق، شرکت مورد مطالعه با وجود ضعیف بودن در زمینه ی ارزیابی عوامل داخلی (925/1)، در محیط خارج دارای فرصت های خوبی است (389/2). بنابراین، توصیه می گردد، راهبرد کلی پیشنهادی در حوزه ی منابع انسانی این شرکت، راهبرد «تحلیل گرانه» باشد؛ یعنی، در حوزه ی منابع انسانی، شرکت باید ترکیبی از راهبردهای «ساختن» و «خریدن» را مورد توجه قرار دهد.
    کلیدواژگان: ساختن، خریدن، راهبرد منابع انسانی، تجزیه و تحلیل SWOT، ماتریس داخلی و خارجی
  • فیروز فلاحی، سکینه سجودی صفحه 93
    لازمه ی مدیریت صحیح منابع انسانی، شناخت دقیق عوامل موثر بر عمل کرد این منابع می باشد. در سال های اخیر، مطالعات فراوانی به بررسی عوامل موثر بر بهره وری منابع انسانی در سطح کلان و خرد پرداخته اند. اغلب این مطالعات، نشان داده اند که آموزش و تحصیلات منابع انسانی، یکی از عوامل اثرگذار بر تعیین بهره وری سازمان ها است. هدف این مطالعه نیز، بررسی اثر متغیر تحصیلات و آموزش در کنار چندین عامل دیگر بر بهره وری منابع انسانی در میان موسسات صنعتی ایران با به کارگیری داده های مقطعی 9103 موسسه مختلف می باشد. نتایج نشان می دهد که سطح تحصیلات، سرمایه های فیزیکی، فعالیت های تحقیق و توسعه، صادرات و نرخ دستمزد بر بهره وری منابع انسانی اثر مثبت دارد. هم چنین افزایش مخارج آموزشی، بر بهره وری منابع انسانی اثرمنفی داشته است. نتایج تحلیل های تجربی، هم چنین نشان می دهد که اثر نوع مالکیت موسسه بر بهره وری منابع انسانی معنادار نبوده و براساس یافته های این مطالعه، موسسات خصوصی، بهره وری بالاتری نسبت به موسسات دولتی ندارند.
    کلیدواژگان: بهره وری موسسات، تحصیلات، آموزش، صادرات، تحقیق و توسعه (R&D)
  • آرین قلی پور، علی اصغر پورعزت، مهدی سبک رو صفحه 119
    جانشین پروری از مهم ترین راهبرد های بقا برای فعالیت اثربخش در جهان متلاطم امروز است که صرف نظر از اهمیت این امر، در هر سازمان، مجموعه ی متنوعی از عوامل تسهیل گر یا بازدارنده در فراگرد توسعه ی برنامه ی جانشین پروری ظاهر می شوند که به نوعی میدان نیروی پرچالشی را له یا علیه آن به وجود آورند. پژوهش حاضر، با استفاده از روش تحقیق کیفی-تحلیل محتوا به تحلیل شیوه های تسهیل گر یا بازدارنده ی اجرای برنامه ی جانشین پروری در شرکت ایتوک پرداخته و از مصاحبه به عنوان ابزار گردآوری داده ها بهره گرفته است. حاصل پژوهش، تاکید بر عوامل جدیدی است که به لحاظ فرهنگ سازمانی و رایج در سازمان های ایرانی، به ویژه از طریق بی صداقتی در ارایه ی اطلاعات، بی اعتمادی به یک دیگر و حسادت نسبت به همکاران در کنار عوامل جهان شمولی چون: عدم حمایت مدیران عالی، محاسبه ی هزینه و منفعت و فقدان انگیزه ی عمومی در میان کارکنان، در برابر توسعه ی برنامه جانشین پروری مانع به وجود می آورند؛ هر چند نیروهای تسهیل گر قابل ملاحظه ای نیز در روند بهبود سطح دانش مدیران و توسعه ی کارکنان ملاحظه می شوند که فرصت ارزنده ای را برای جانشین پروری به وجود می آورند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی جانشین پروری، تحلیل میدان نیرو، عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده
  • دکترمصطفی جعفری، پیمان اخوان، مهندس حمیدرضا ضرغامی، اسماعیل سبزیکاران صفحه 141
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر «مدیریت اثربخش ارتباطات مبتنی بر انگیزش کارکنان دانشی در سازمان های دانش محور» است که پس از بررسی وسیع ادبیات موضوع، این عوامل شناسایی و مدل اولیه ی پژوهش استخراج گردید. رویکرد پژوهش کاربردی و روش اجرای آن توصیفی پیمایشی می باشد. نتایج، نشان داد که اصلی ترین عوامل مدل برای دست یابی به اهداف پژوهش «اعتماد سازمانی، توجه به کیفیت کار و اهمیت دادن به افکار خلاقانه و فعالیت های نوآورانه، سبک های مدیران در ارتباطات و تعاملات با کارکنان دانشی، انجام کار تیمی و پروژه ای اثربخش، وجود اصول و ارزش های اخلاقی فراگیر، ایجاد روندهای پایدار به جای اتکا بر اشخاص» می باشد.
    کلیدواژگان: سازمان های دانش محور، کارکنان دانشی، ارتباطات اثربخش، انگیزش، اعتماد
  • مهدی مرتضوی صفحه 167
    این مقاله، درصدد تبیین، آزمون و تحلیل الگوی ریاضی ایکوکانان (2007) به منظور بررسی احتمال ترک داوطلبانه ی سازمان توسط کارکنان می باشد. در این الگو، فرض می شود که «احتمال ماندن یا ترک» سازمان (یعنی، E-(P.i) یا (-(P.i)1) ارتباط مثبتی با «تمایل به ترک» سازمان دارد. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی، پیمایشی و میدانی است. جامعه ی مورد مطالعه، شامل کارکنان و مدیران موسسه ی آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی است. در آزمون الگوی پیشنهادی، نتایج کاملا متفاوتی نسبت به فرضیات اولیه و تحقیقات مشابه خارجی به دست آمد. به عبارت دیگر، با این که کارکنان از ماندن در سازمان مورد مطاله راضی نبودند؛ ولی تمایل به ترک آن هم نداشتند که این نکته می تواند به عنوان یک بعد جدید در توسعه ی مدل به خصوص در سازمان های ایرانی مورد توجه محققان بعدی باشد؛ ضمن این که دلیل این نتیجه ی متفاوت را باید در سایر عوامل مداخله گر هم چون وضعیت بازار کار و اشتغال در ایران جست وجو نمود.
    با این حال، تبیین نحوه ی محاسبه ی عددی و کمی احتمال ماندن یا ترک خدمت کارکنان و پیش بینی پذیری آن که از طریق یک ابزار ساده در این مقاله فرموله شده است، امکان جدیدی را در اختیار مدیران و هم چنین راهبردهای منابع انسانی سازمان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ترک سازمان، ترک داوطلبانه، ترک غیرداوطلبانه، الگوی ریاضی
|
  • Abolfazl Mohammadi , Mohammad Bazargani , Sayyed Masood Poursaeid , Mohammad Ozgoli Page 1
    Understanding the components of excellence and their relationships from the perspectives of the Holy Quran requires an inductive reasoning of the signs of excellence in the holy Quran. This qualitative research is conducted through grounded theory and processes approach. Having derived 1500 verses from the holy Quran, 2500 signs were identified as indications of excellence. 32 main concepts of these indications were selected as 32 main components of excellence from which six categories including symbols of divine man, Islamic training, divine insight, divine mastery, fulfillment of divine decree, and divine perfection were identified in the axial coding phase. In the third stage, selective coding was performed and relations between categories and concepts were explained and analyzed by writing memos. The results indicated that they could satisfy infrastructures and basic theoretical bases for designing an excellence model based on the divine excellence model, the holy prophet, at theoretical levels for the commanders and managers of Sepah.
  • A Theorization Process Based on Tacit Knowledge of Human Resources / (A Case Study in Power and Water Industry)
    Gholam Reza Khaki Page 27
    Personal Productivity depends on the knowledge and experience. The important point in making use of an individual’s experimental knowledge relates to the fact that his behavior follows a special rule under similar condition. Our own experience and that of the others prove that our actions and reactions against phenomena are correct. Human knowledge is divided into two general groups: a. explicit knowledge, and b. tacit knowledge. Each type of knowledge may convert into the other one. If tacit knowledge of the human resource refers to the knowledge he or she gets at workplace, a question arises here asking: 'How can this experimental hidden knowledge change into explicit knowledge?' This research is a case study conducted on the high ranking employees of power and water industry. In this research, hermeneutics quality method and survey method are combined. The main goal of this research is finding a process to convert tacit knowledge into explicit knowledge, and theorizing this process by inferring some of its principles.
  • Mohammad Reza Soltani, Mohammad Hosein Bordbar, Mahdi Hoshangi Page 53
    It is necessary to study organizational culture to understand what happens in the organization and to find the answers to questions such as: Why do people behave in a certain way? Why do people decide in a certain way? If organizational culture is not recognized properly, its phenomena cannot be explained correctly. This research is indented to have a comparative study on three generations of the first, second, and third decade employees to a military organization. The views of these three generations are compared according to organizational culture values (regarding four organizational values of 'mission oriented', 'change oriented', 'bureaucratic' and 'human oriented' organizational cultures). The results indicated that all components of the four organizational cultures exist at acceptable levels. However, some components of human oriented and change oriented culture need more consideration. The views of the subjects are significantly different with regard to change culture. It needs more attempt to improve the subjects viewpoint in this regard.
  • Training or Hiring: A Challenge Facing Human Resource Management / (A Case Study: an Industrial Complex Active in Oil, Gas, and Cement Industries)
    Ahmad Ali Khaef Elahi, Jabbar Babashahi Page 75
    This research is intended to design strategies of human resource through Miles and Snow model in an active industrial center of oil, gas and cement. The research followed an applied approach using survey method. Research population included 1100 employees and experts of the same center, 285 subjects of whom were selected as sample by a stratified and systematic random selection. For designing human resource strategies, SWOT as well as IFE and EFE matrix were used. Interviews, questionnaires and library data were applied for collecting data. According to research findings, in spite of the corporation's weakness in internal factor appraisal (1.925), there was a good opportunity for it (2.389) in the external market. Therefore, the general suggested strategy for the corporation in relation to human resource is to follow an analytic strategy. In other words, the corporation has to follow a combined strategy of both training and hiring strategy.
  • Firuz Fallahi, Sakineh Sojoodi Page 93
    Understanding the factors which influence the performance of human resources is essential to execute effective human resource management. In the mainstream literature, educating and training human resources are two main factors which determine the human resources productivity. This paper is intended to investigate the effects of education and training, along with several other factors, on the productivity of human resources in several manufacturing firms by examining their periodical data. The results revealed that education level, physical capital, research and development activities, export, and wage rate positively affect human resources productivity. Moreover, an increase in training expenditure of the firms had a negative effect on productivity. Results of experimental analysis declared that the type of ownership was not an important determinant of labor productivity. In fact, no significant difference was found between labor productivity in the private firms and public ones.
  • Aryan Gholipoor, Ali Asghar Poorezzat, Mahdi Sabokroo Page 119
    Succession planning is one of the most important survival strategies for effective operation in today's turbulent world. Apart from the importance of this matter, in any organization, a diverse set of facilitating and preventive factors is emerged in succession planning process which creates a challenging force field for and against it. Using qualitative research method and content analysis, facilitating and preventive methods in practicing succession planning are investigated in Itook Company. Interviews are employed to gather data. The results of the research emphasized on new factors which prevent the development of succession planning in terms of common organizational culture in Iranian organizations through dishonesty in data furnishing, mutual distrust, envy at colleagues, as well universal factors such as the lack of top managers’ support, cost-benefit relationship and lack of employees general motivation. However, remarkable facilitating factors in improving the knowledge level of managers and developing employees which create a valuable opportunity for succession planning can be observed as well.
  • Mostafa Jafari , Peyman Akhavan , Hamid Reza Zarghami, Esmaeil Sabzikaran Page 141
    The main objective of the research is to investigate and identify factors influencing communication management based on the promotion of knowledge workers’ motivation in knowledge-based organizations. This research followed an applied approach by a descriptive-survey method. After a deep investigation, the effective factors were identified and the initial model was designed. The results indicated that the main elements of the model include 'organizational trust, work quality, consideration to creative ideas and innovative activities, manager's style of communication and interaction with knowledge workers, effective team work and projects, comprehensive principles and ethical values, and establishing constant processes rather than relying on individuals.
  • Mahdi Mortazavi Page 167
    This research is based on a suggestive model presented by Ikwukannane (2007). According to this model, it is possible to determine the probability of employee's staying in the organization or leaving it. In this model the probability of staying or leaving (E-(p.i) or 1-(p.i)) is supposed to have positive relation with "intention to leave". Descriptive-survey and field study methods are used in this research. The research population contains employees and managers of the higher education and research institute of Jihade Keshavarzi. The results indicated that the employees were not satisfied with their stay in the organization. Yet, they did not intend to leave it. The reasons of these results, which are different from dominant literature, may stem from other intervening factors, such as unemployment rate in Iran. However, the simple formula which is presented in this paper can be used as a proper instrument to find out the probability of staying or leaving of the employees to the organization's managers and human resource strategists.